Παγκόσμια ιατρική 
και βελονισμός
Τρόπος δράσης 
του βελονισμού
Θεραπευτικές δυνατότητες 
του βελονισμού
Ιατροί - βελονιστές
Τρόπος εφαρμογής 
του βελονισμού
Ο βελονισμός για...
άγχος - φοβίες - αϋπνίες
τα προβλήματα περιόδου
την εμμηνόπαυση
το κάπνισμα

  Ο βελονισμός για την εμμηνόπαυση  

Εμμηνόπαυση είναι η περίοδος της ζωής της γυναίκας που αρχίζει ύστερα από ένα χρόνο μετά την τελευταία εμμηνορρυσία της, με την προϋπόθεση πως η κατάπαυσή της δεν οφείλεται σε χειρουργική εξαίρεση των ωοθηκών ή σε ακτινοβολία τους, ούτε σε χορήγηση φαρμάκων για την καταπολέμηση παθήσεών τους.

Η παύση της ωοθηκικής δραστηριότητας οδηγεί τη γυναίκα στο σταμάτημα της εμμηνορρυσίας. Λέμε τότε πως η γυναίκα είναι σε εμμηνόπαυση.
Η πριν από την εγκατάσταση της εμμηνόπαυσης περίοδος λέγεται προεμμηνόπαυση και η μετά την εγκατάστασή της μετεμμηνόπαυση.

Επειδή η εμμηνόπαυση δεν επέρχεται αιφνιδιαστικά, ο χρόνος που περνάει ανάμεσα από την αρχή της έκπτωσης της ωοθηκικής λειτουργίας ως την οριστική εγκατάστασή της λέγεται κλιμακτηριακή ηλικία. Κατά τη διάρκειά της ελαττώνονται οι οιστρογόνες ορμόνες και αυξάνονται οι γοναδοτρόπες. Η εμμηνορρυσία αραιώνει και λιγοστεύει. Προοδευτικά εμφανίζονται εξάψεις, κεφαλαλγίες, εφιδρώσεις, ταχυκαρδία, συναισθηματικές αστάθειες, ατονία, αύξηση βάρους κ.λπ.

Ο βελονισμός έχει αποδειχθεί ότι έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα στο να καθυστερήσει την έλευση της εμμηνόπαυσης.

Έχει όμως πολύ καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κλιμακτηρίου. Η εμμηνόπαυση κάποτε θα συμβεί έστω και να βοηθήσουμε την καθυστέρησή της για κάποιο χρονικό διάστημα. Το ζητούμενο είναι να περάσουν οι γυναίκες το στάδιο της κλιμακτηρίου με την πληθώρα των συμπτωμάτων όσο το δυνατόν "ανώδυνα".
Και ο βελονισμός εδώ αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμος.

  Αρχική σελίδα